Ranua-Livo 2009

Lauantaiaamuna 24.10 kahdeksalta lähdimme ajelemaan Risto Sassin bussilla Oulun Juopulilta kohti Pudasjärveä ja Ranuaa. Keräsimme matkanvarrelta kyytiin joukon innostuneita matkalaisia. Matkan tarkoituksena oli tutustua Pudasjärven kyläkouluun, jonka aktiiviset kyläläiset ovat ostaneet käyttöönsä.

Ensimmäisenä päämääränä meillä oli kuitenkin Ranuan eläinpuisto. Perillä oltiinkin aikataulun mukaisesti. Osalla retkeläisistä oli kahvihammasta alkanut kolottamaan niin kovasti, että he kiirehtivät ensin kahville eläinpuiston kahvilaan. Toiset taas lähtivät ensitöikseen kiertelemään eläinpuistoa.

Näimme puistossa jääkarhuja, myskihärkiä, saukkoja sekä monia muita eläimiä. Eräs karhu loikoili meidän ihasteltavana ihan lähellämme. Toinen karhu taas kaivoi ahkerasti kuoppaa talviuniaan varten. Sudet olivat vähän ihastuneita ja vihastuneita meihin retkeläisiin, koska ne tulivat ihan verkkoaidan lähelle kyyristelemään ja tuijottamaan meitä. Ihmettelimme myös ahmaa, joka kiersi ympyrää aitauksessaan. Raitis ulkoilma sai meidän mielikuvituksemme liikkeelle ja kuvittelimme jo perustavamme eläintarhan Juopulin koululle. Eläinpuiston jälkeen oli vuorossa ostosten teko Fazer-shopissa ja muissa alueen putiikeissa.

Seuraavaksi suuntasimme Pudasjärvelle Livon kylälle. Livon kyläkoululla meidät otettiin lämpimästi vastaan. Siellä saimme sekä hyvää ruokaa että hyviä vinkkejä oman kyläkoulumme toiminnan suunnitteluun. Ensiksi söimme tietysti vatsat täyteen maukasta palapaistia lisukkeineen. Sitten kuuntelimme Jomma ry:n toiminnasta kertovaa luentoa, jonka piti Jorma Korolainen. Hän kertoi myös erilaisista hankerahoituksista. Juopulin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anu Rautakoski esitteli meidän juopulilaisten kouluhankkeen tilanteen. Livokas ry:n sihteeri Anni-Inkeri Törmänen kertoi meille livolaisten kouluhankkeesta. Puheenvuorot synnyttivät paljon keskustelua. Ajatukset Juopulin kyläkoulun kohtalosta saivat uusia näkökulmia. Lopuksi kahvittelimme ja arvoimme matkalaisten lahjoittamat palkinnot. Kaiken tämän lomassa tutustuimme livolaisten mainioon kirpputoriin ja muihin tiloihin. Ihastelimme koulua, joka oli muuttunut monikäyttöiseksi kyläläisten kokoontumispaikaksi kirjastoa ja kioskia myöten. Kotiin lähdimme sitten iloisissa ja idearikkaissa tunnelmissa.

Kertomuksen kirjoitti Tiina Rautakoski