Kyläyhdistys

Kyläläiset ovat kautta aikain kokoontuneet päättämään ajankohtaisista kylää koskevista asioista. 1980-luvun alussa kylätoimikuntien yleistyessä, myös Juopulille perustettiin kylätoimikunta kehittämään kylää ja edistämään kylätoimintaa ja yhteishenkeä. Ensimmäinen pöytäkirja on tehty 11.11.1980 ja asialistalla tässä kokouksessa olivat mm. keskustelu Juopulinjärven rantakaavasta ja jääkiekkokaukalon rakentaminen koulun tontille. Kokouksia alettiin pitämään säännöllisesti 1986 alkaen. Vuonna 2004 kylätoimikunta muutettiin Juopulin kyläyhdistys ry:ksi. Kylätalolla järjestetään vuosittain kyläkokous johon osallistuminen on ollut vilkasta. Tässä kokouksessa valitaan kyläyhdistyksen hallitus, joka huolehtii kyläyhdistyksen käytännön asioista.

Toimintaa

Vuosien varrella kylätoimikunta/kyläyhdistys on ollut aktiivisesti mukana erilaisissa kylän hankkeissa. Näistä esimerkkinä järvien kunnostushankkeet, aktiivinen osallistuminen rivitalon suunnitteluun, aikanaan vaikuttaminen koulutoiminnan jatkumiseen Juopulilla ja aloite sankarivainajien muistolaatan hankkimiseksi. Nykyisin tämä laatta on kylätalon liikuntasalin seinällä. V. 2007 kyläyhdistys ryhtyi valmistelemaan Juopulin talouksien liittämistä kunnalliseen jätevesiverkostoon. Kyläyhdistyksen osallistuminen siirtyi syksyllä 2008 perustetulle Juopulin viemäriosuuskunnalle, jonka toimesta jätevesiviemärin rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2008.

Vuonna 2009 valmistui Juopulin kyläyhdistyksen kustantama kylähistoriakirja Juopuli Juurillaan. Kirja on koululla vuodesta 2001 vuoteen 2009 kokoontuneen historiapiirin kokoama ja Timo Sarkkisen toimittama huikea matka Juopulin menneisyyteen ja historiaan. Kirja löytyy Oulun kaupunginkirjastosta.

Vuonna 1994 Kiiminkien hevosystävät ry aloitti ravien järjestämisen Juopulilla. Kyläyhdistys on osallistunut ravitapahtumaan hoitamalla kahvinmyynnin ja liikennejärjestelyt. Ravien tuotto onkin ollut suurimpia tulonlähteitä kyläyhdistykselle. Ravit ovat jokakesäisen kalastuskilpailun ohella muodostuneet perinteeksi.

Koulutoiminta Juopulilla päättyi vuonna 2005. Tämän jälkeen entinen Ylikiimingin kunta käytti tiloja tilapäisesti. Tiloissa toimi jonkin aikaa nuorten työpaja Apaja ja kehitysvammaisten toimintakeskus Karpalo. Kuntaliitoksen yhteydessä 2009, kiinteistö siirtyi Oulun kaupungin omistukseen. Kyläyhdistys päätti vuonna 2010 hankkia koulurakennuksen kaupungilta kyläläisten käyttöön. Kaupat tehtiin ja tänä päivänä entinen Juopulin koulu on Juopulin kylätalo. Koulun vanha puoli on nykyisin asuinkäytössä. Viimeisin kyläläisten yhteistyön voimannäyte oli kylätalon lämmitysjärjestelmän muuttaminen maalämmölle. Syksyllä 2011 juhlittiin ansaitusti yhteistyön tuloksia käyttöönottojuhlassa. Juhlaan saapui myös ystäväkyläläisiä Kaukovainion ja Hiirosen alueelta Kantri-Oulun hankkeen saattelemana.

Kylätoimikunta/kyläyhdistys on järjestänyt vuosien varrella Juopulilla monenlaisia tapahtumia. On ollut hiihto- ja mäenlaskutapahtumia, joulu- ja äitienpäiväjuhlia, makkaranpaisto- ja lauluiltoja, lapsille namukurssi ja keppihevosten askartelupaja. Virkistymismatkoja on tehty mm. Rokualle, Haaparantaan ja Livolle.

Kyläyhdistyksen hallitus

Vanhoja lehtijuttuja