Mitä, Juopulillako?

Terviisi-lehdessä 02/2012 julkaistu juttu:

Kyllä, siellä tapahtuu. Entinen kyläkoulu ei jäänyt tyhjilleen. Toimeliaat kyläläiset päättivät  vuosi sitten, että talo hankitaan kyläläisten käyttöön ja siitä tehdään Juopulin kylätalo.  Kaupat tehtiin kaupungin kanssa ja kyläläiset ryhtyivät heti tositoimiin.  Jo ennen kauppaa käsitöitä syntyi naisten taitavista käsistä ja syntyy edelleen   Anun johdolla samaan aikaan, kun miehet pelaavat lentopalloa salissa. Lapset on myös pyritty huomioimaan. Namukurssi oli mieluisa kokemus ja jopa tanssiakin on opeteltu.

Kylätalon pihapiirissä kuuluu myös hirnahduksia. Kaarina touhuaa hevostensa ja koiransa kanssa, usein myös  lasten  kanssa antaen  asiaankuuluvia neuvoja. Halukkaat saattavat päästä jopa hevosten selkään.

Viime kesänä vanhalla puolella kuului kalketta ja työn ääniä. Taloa muutettiin uuden perheen kodiksi.  Nyt siinä asuu onnellinen lapsiperhe.

Sitä, mihin talosta saatava tulo käytetään, ei tarvinnut kauaa miettiä. Päätimme muuttaa koko kiinteistön lämmitysjärjestelmän maalämmölle.  Tarvittavat anomukset ja luvat saatiin nopeasti kuntoon. Töihin päästiin jo kesäkuussa ja talkooväkeä riitti. Miehet ahersivat aamuaikaisesta joskus iltamyöhään ja naiset touhusivat keittiössä talkooväen ruuan laitossa. Oltiin ison ja koko kylälle tärkeän hankkeen kimpussa. Yhteenkuuluvuus oli vahva. Työ saatiinkin parin viikon ja reilun viidensadan talkootunnin jälkeen tehtyä.

Syksyn tullen halusimme juhlistaa talon ja maalämmön saantia käyttöönottojuhlalla.  Sali täyttyi juhlijoista pyhäinpäivän aikaan ja mieli oli kiitollinen.  Vieraita oli myös Oulun Kaukovainion ja Hiirosen alueelta. He ovat Juopulin   ystäväkyläläisiä ns. Kantri-Oulun maaseutuhankkeen toteutuksena.

Yhteistyötä on tarkoitus tehdä mahdollisimman paljon eri tahojen kanssa, joten monenlaisia   suunnitelmia on jo tehty.  Ravit ja kalastuskilpailut ovat tulleet perinteeksi ja sukujuhlakin on tulossa.

Joulun kynnyksellä kylätalon sali täyttyi jälleen ihmisistä. Laulu raikui ja tunnelma oli lämmin. Yli puolisataa ihmistä lauloi kauneimpia joululauluja lähes koko vihkosen verran. Päätimmekin tehdä tapahtumasta joka jouluisen perinteen!

Laskiaistapahtuma jäi mieleen pyryisenä koko perheen hernekeitto- ja munkkikahvi päivänä.  Vatsa täynnä makoisia antimia oli mukava porista ja käväistä kirppis- ja myyjäispöydistä ostoksilla.

Uusimpana hankkeena saimme kylätalolle oman, pienen kirjaston, minne otamme vielä jonkin verran lahjoituksena hyväkuntoisia kirjoja.

Vaikka viime vuoden aikana on tehty paljon työtä,  ei talo pysy kunnossa ilman jatkuvaa huolenpitoa ja tulon hankintaa. Talolla on erinomaiset tilat erilaisten juhlien ja kokousten pitopaikkana. Odotammekin yhteydenottoja – suunnitellaan yhdessä!

Yhdistyksen internet sivuja uusitaan, mutta voit jo käväistä niitä vilkaisemassa osoitteessa http://www.juopuli.net.

Marjatta Koret,  Juopulin kyläyhdistys ry:n hallituksen jäsen